Merk! Innholdet i denne siden er under utvikling.

Tilbake

Barn og unge som pårørande

Familielivet består av store og små hendingar som kan gjere barn til pårørande på ulike måtar. Det kan skje noko akutt med foreldre eller søsken eller situasjonen kan vere kronisk og ein del av kvardagen.

Tilsette i kommunen skal nytte BTI og sikre hjelp og støtte til barn og søsken som pårørande. I veilederen ligg verktøy og samtykkeskjema.

I Ålesund har vi pårørandekoordinator og ressursgruppe for barn som pårørande Barn som pårørande – Ålesund kommune som kan hjelpe i arbeidet.

Helse

Helsepersonell har plikt til å ta hand om barn som er pårørande. Lov om helsepersonell

Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som barn og unge kan ha som følge av at forelder eller søsken er pasient med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade. Det bør også avklarast om pasienten har mindreårige barn eller mindreårige søsken og vedkommendes informasjons- eller oppfølgingsbehov.

Pårørandeveilderen gir meir informasjon om involvering av og støtte til pårørande i helse- og omorgstjenesten.

Pårørandesenteret er ein nettsatd for deg som er pårørande

Barneperspektivet i NAV

Tilsette i NAV er pliktige å ivareta barneperspektivet.  
I formålsparagraf i sosialtenestelova står det at loven skal bidra til at utsatte barn, unge og deres familier får et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. Arbeidet med å forebygge og redusere barnefattigdom samt å bidra til bedre oppvekstvilkår for utsatte barn og unge handlar om å gi den enkelte muligheter til å utvikle seg og delta  i samfunnet. 

Tilsette i NAV skal kartlegge barna sin situasjon når dei følger opp føresette i arbeidsretta oppfølging. Les meir om dette her.  

Ressursar til samtale med vaksne og barn: